Designer: Andrea Sütő

Short biography

My name is Andrea Sütő. I was born in Hungary. The unique Central European atmosphere, which connects east to the west, had been instilled in me in my early childhood. I studied economics in Budapest, but quite soon after the university, I realized that my calling lies elsewhere. First, I was hooked by the magic of embroidery, the wonderful process during which a blank surface comes alive through the work of a human being. Then I learned the craft of making hats from well-known experts at MOME (Moholy-Nagy University of Art and Design). My brand was established in 2016. My unique, specially designed, embroidered hats are made primarily for ladies who are looking for haute couture items.


My hat won the technique award of  The British Hat Guild at London Hat Week Exhibition in 2020

 A kalapok filozófiája (A tervező tollából)

A magyar nyelvben a gondolatok fonálból szerveződnek, akár egy szőttes. A gondolat fonalát felvehetjük, vagy elveszíthetjük. Ezt a varázslatos fonalat, melyből gondolataink szövevénye, az ember szellemi teljesítménye létrejön, kalapjaimon valóságos fonalak öntik formába: egyszerű szálak sokaságából jön létre a mondanivaló.

A mondanivaló fontos, akkor is van, ha az ember nem foglalkozik vele. Fontos különösen egy kalapon, mert a kalap a fejünkön van. A fejünk pedig a szellemi erőterünk középpontja.

Női kalapokról lévén szó, a nőiséget, a női minőséget igyekszem méltón kifejezni velük. Azt a nőiséget, amit számomra jelent klasszikus értelemben. Nem az eltorzult világ nőiségét, a karrierista nőt, vagy a fakanalat görcsösen szorongató családanyát. A kettő között keresem magamat, keresem a NŐ-t.

És miért éppen a hímzés? Mert a hímzés varázslat! Régiesen mondva: hímvarrás, azaz hímvarázs, tehát a teremtés, a termékenyítés varázslata... Elgondolkodott-e már rajta valaki, hogy ezt a hagyományosan női, hallatlanul finom, szemet gyönyörködtető eredményt hozó tevékenységet, miért pont a "férfi", azaz a "hím" szóval fejezzük ki? Azért mert a hímzés folyamatában a teremtés szimbolikája van elrejtve! Három dolog kell hozzá: az ANYAg, a HíM (Kiss Gábor által szerkesztett, Régi magyar szavak magyarázó adatbázisában: HíM=fonal), és a cselekvő ember, az ALKOTÓ. Mi ez, ha nem a teremtés szimbolikája? A fonal át-, meg átjárva az anyagot, színén és visszáján, egylényegűvé válva vele... s a folyamat végére megszilárdul egy másik, az eredetitől eltérő állapot (a másállapot vége a születés), létrejön valami új, ami nem létezne sem az alkotóelemek, sem az alkotó nélkül. Ez maga a csoda.

Hálás vagyok, hogy magyarnak születtem, és hogy magyar az anyanyelvem. Azt a világos gondolkodást, amely nyelvünk sajátja, próbálom kalapjaimra varázsolni, és a gondolat erejével hiszem, hogy mi nők szebbé, teljesebbé válhatunk!